بررسی لف در نمایش‌های کوتاه و فکاهه فرانسوی معاصر و جایگاه آن در کلاس آموزش زبان فرانسه

نوع مقاله : پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد آموزش زبان فرانسه، دانشگاه تربیت مدرس تهران

2 دانشیار گروه زبان فرانسه، دانشگاه تربیت مدرس تهران

3 استادیار گروه زبان فرانسه، دانشگاه تربیت مدرس تهران

چکیده

در مطالعه­ی حاضر ضمن بررسی مفهوم لف در نمایش­های کوتاه طنز و معاصر فرانسوی، در جستجوی پاسخ به این پرسش بوده­ایم که آیا می توان بخشی از عدم توانایی در درک کامل این گونه نمایش­های فکاهی نزد کاربران غیرفرانسوی زبان فرانسه را به وجود لفافات نسبت داد؛ و نیز اینکه کارکردهای گفتمانی متفاوتی که لف پردازی دارد، کدامند. این مساله به ویژه در نمایش­های طنز و کوتاه گاد الماله و جمال دوبوز - بازیگران، طنر پردازان و فکاهه گویان الجزیره و مراکشی تبار فرانسوی مطرح شده است. همچنین به بررسی این موضوع پرداخته­ایم که لفافات چگونه در این گونه­ی  نمایشی ظاهر شده و اغلب در کدامیک از گروه­ها نظیر "پیش فرض­ها"، " مفاهیم تلویحی" و غیره قرار می­گیرند. در ادامه به نقش این گونه­ی نمایشی در کلاس­های آموزش زبان فرانسه با توجه به رویکرد کنشی اشاره کرده­ایم.
این تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و گردآوری اطلاعات درآن از راه شناخت واقعیت­های زبانی با تمرکز بر داده­ها، مشاهده­ی نمایش­نامه­ها و مطالعه کتاب صورت گرفته است. این تحقیق نشان می­دهد که فرایندهای استخراج مفاهیم ضمنی از دل گفتمان فکاهی نه تنها نیازمند در اختیار داشتن ساختارهای زبانی که خواستار کسب توانش­های دایره المعارفی و فرازبانی است و در اختیار نداشتن آن موجب عدم درک صحیح و کامل و در نتیجه بی­تفاوتی به مفاهیم ضمنی مولد طنز، می­شود

کلیدواژه‌ها

موضوعات


BAKHTINE, Mikhail, Le marxisme et la philosophie du langage, Paris, Minuit, 1929/1977.
BLOOMFIELD, Leonard, (1969), Le langage, tr. J. Gazio, int. F. François, Payot (Language, New York, 1933).
DEFAYS, Jean-Marc; ROSIER, Laurence,  Le problème de l’analyse du discours comique.  Belgique : Pierre Mardaga, 1999.
DUCROT, Oswald, « Les lois de discours », dans Langue française, 1979, n°42.
KERBRAT- ORECCHIONI, C., « La notion d’interaction en linguistique : origine, apports, bilan », Langue française, 1998, n°117.
KERBRAT-ORECCHIONI, C., Le discours en interaction, Paris, A. Colin, 2011.
KERBRAT-ORECCHIONI, C., L’implicite, Paris, Armand Colin, 1986.
LALAOUI-CHIALI, F.Z., Guide de sémiotique appliquée, Oran, OPU, 2008.
MOESCHLER, Jacques, Argumentation et conversation : Eléments pour une analyse pragmatique du discours, Université de Genève, Hatier-Crédif, 1985.
 
Sitographie